Drukuj
W dniu 23 kwietnia 2023 r. odbyła się kameralna uroczystość wręczenia nagród w corocznym KONKURSIE WIEDZY O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU, w którym wystartowało 21 uczniów z klas 4 PTŻ, 3 PTŻ oraz 2 PTŻ. Przed przystąpieniem do wręczania dyplomów pan dyrektor podkreślił, że konkurs stanowi część SZKOLNEGO PROGRAMU PROFILAKTYKI ZDROWOTNEJ realizowanego w KSP w tym roku szkolnym. Tegoroczne nagrody zawierały dedykację, która była myślą przewodnią KONKURSU - „Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra” – Linus PAULING
Dyplomy i nagrody dla najlepszych znawców zdrowego żywienia otrzymali:
𝗠𝗶𝗰𝗵𝗮ł 𝗖𝗛𝗢𝗝𝗡𝗔𝗖𝗞𝗜 𝗶 𝗔𝗹𝗲𝗸𝘀𝗮𝗻𝗱𝗿𝗮 𝗞𝗥𝗢́𝗟 𝘇𝗮 𝟭 𝗺𝗶𝗲𝗷𝘀𝗰𝗲
𝗗𝗮𝗻𝗶𝗲𝗹 𝗡𝗜𝗘𝗖𝗞𝗔𝗥𝗭 𝗶 𝗘𝗺𝗶𝗹𝗶𝗮 𝗦𝗭𝗬𝗠𝗔𝗡́𝗦𝗞𝗔 𝘇𝗮 𝟮 𝗺𝗶𝗲𝗷𝘀𝗰𝗲
𝗪𝗶𝗸𝘁𝗼𝗿𝗶𝗮 𝗚𝗕𝗬𝗟 𝗶 𝗠𝗼𝗻𝗶𝗸𝗮 𝗦𝗜𝗘𝗪𝗜𝗘𝗥𝗦𝗞𝗔 𝘇𝗮 𝟯 𝗺𝗶𝗲𝗷𝘀𝗰𝗲
𝗨𝗽𝗼𝗺𝗶𝗻𝗸𝗶 𝘇𝗮 𝘇𝗮𝗷𝗲̨𝗰𝗶𝗲 𝟰 𝗺𝗶𝗲𝗷𝘀𝗰𝗮 𝗼𝘁𝗿𝘇𝘆𝗺𝗮𝗹𝗶: 𝗝𝘂𝗹𝗶𝗮 𝗔𝗗𝗔𝗠𝗢́𝗪, 𝗞𝗮𝗺𝗶𝗹𝗮 𝗕𝗢𝗖𝗛𝗘𝗡𝗘𝗞, 𝗪𝗲𝗿𝗼𝗻𝗶𝗸𝗮 𝗕𝗬𝗞𝗢𝗪𝗦𝗞𝗔, 𝗔𝗺𝗲𝗹𝗶𝗮 𝗞𝗢𝗖𝗝𝗔𝗡 𝗶 𝗠𝗮𝗰𝗶𝗲𝗷 𝗦𝗜𝗘𝗪𝗜𝗘𝗥𝗦𝗞𝗜.
Nagrody główne sfinansowano ze środków Rady Rodziców Komitetu Rodzicielskiego przy Kłodzkiej Szkole Przedsiębiorczości. Upominki sponsorowały panie uczące przedmiotów gastronomicznych.
Uroczystość była połączona z degustacją zdrowego pieczywa żytnio-pszennego na zakwasie żytnim z dodatkiem mąki orkiszowej oraz ziaren lnu, słonecznika i dyni. Takie pieczywo stanowi źródło błonnika i jest bogate w składniki odżywcze, których brak w białym przemysłowym pszennym pieczywie na drożdżach z dodatkiem polepszaczy. Domowe pieczywo podano jako zachętę do sięgania po różnorodne pieczywo. Wszystkim bardzo smakował świeży chleb.
W przyszłym roku szkolnym ponownie zapraszam do udziału w konkursie.
Joanna Zdanowicz