Główny Inspektorat Sanitarny, działając na rzecz zwiększenia stanu zaszczepienia dzieci i młodzieży przeciw chorobom zakaźnym publikuje materiały dotyczące metod zapobiegania zakażeniu lub chorobie zakaźnej.

COVID-19 choroba zakaźna wywołana wirusem SARS-CoV-2

Krztusiec - wyjątkowo wysoka zaraźliwość

ODRA - bardzo zakaźna choroba przenoszona drogą kropelkową

POLIOMYELITIS - ostra choroba zakaźna wywołana przez poliowirusy

WZW TYPU A - wirusowe zapalenie wątroby

Natalia Grzegorzewska została nagrodzona w kategorii Osobowość Roku 2022 za sukcesy sportowe w kolarstwie górskim.
Gratulujemy!!

Wręczenie Nagród Roku Gminy Kłodzko "Ranunculus Penicillatus" oraz "Podków Biznesu" w Krosnowicach

Natalia Grzegorzewska uczennica Kłodzkiej Szkoły Przedsiębiorczości, na co dzień reprezentująca klub Mitutoyo AZS Wratislavia, wygrywa pierwszy historyczny Wyścig Pucharu Polski MTB XCC short-track w Jastrzębiu Zdroju. Dodajmy ze to 17 letnia juniorka która rywalizowała z elitą kobiet!

26 maja, uczniowie klasy 3PIA z opiekunem, p. Teresą Kloc uczestniczyli w warsztatach Digital Pathways. Celem projektu jest między innymi zapewnienie młodzieży w całej Europie możliwości rozwijania szeregu umiejętności cyfrowych. Zajęcia dotyczyły techniki animacji poklatkowej. Młodzież po zapoznaniu się z tematyką zajęć przystąpiła do samodzielnej pracy nad projektem własnego pomysłu i własnego scenariusza. W efekcie powstały filmiki utworzone w programie Stop Motion, na koniec zajęć poszczególne grupy zaprezentowały swoje prace. Wszyscy dobrze się bawiliśmy i nauczyliśmy się nowych technik tworzenia filmów.

W minioną środę delegacja naszej szkoły uczestniczyła w uroczystości odsłonięcia pomnika Emila Czecha, powojennego mieszkańca Kłodzka, który wsławił się odegraniem na kornecie hejnału mariackiego na zdobytym 18.05.1944 wzgórzu Monte Cassino.

W dniu 12 kwietnia 2022 roku odbył się doroczny KONKURS WIEDZI O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU. Do zmagań konkursowych przystąpiło 21 uczniów klas o  profilu gastronomicznym. Uczestnicy konkursu odpowiadali na pytania dotyczące występowania ważnych składników odżywczych w pożywieniu, rozróżniania produktów wysoko i nisko energetycznych, wpływu obróbki cieplnej na właściwości tłuszczów oraz zasad zdrowego żywienia.