Wycieczka do Florencji oraz opinie z miejsc praktyk zawodowych

W sobotę 23 września 2017 roku wyruszyłyśmy całą grupą z naszym opiekunem Panem Arturem Madejskim i jedną z pracownic YouNet’u, Mariną, do Florencji – miasta flory. Dojechałyśmy tam pociągiem z przesiadką w miejscowości Prato. Pogoda nam bardzo dopisywała, z czego się cieszyłyśmy. Florencja była wypełniona turystami. Na początku, po dotarciu z dworca do centrum, miałyśmy chwilę czasu wolnego podczas, by kupić pamiątki. Następnie udałyśmy się na obiad, na który składała się przepyszna typowa włoska lasagne. Po skończonym posiłku dotarłyśmy na wielki plac, gdzie spotkałyśmy sie z naszą przewodniczką. Ruszyłyśmy na kilkugodzinne zwiedzanie Florencji. Usłyszałyśmy wiele ciekawych informacji na temat tego miasta i jego tajemnic. Do Bolonii wróciłyśmy około godziny 19.00. Wszystkie zmęczone całodniową wycieczką szybko zasnęłyśmy.

OPIS PRAKTYK ZAWODOWYCH

Zawód: technik ekonomista

Aleksandra Cichy, Alicja Dacyszyn: Centro Katia Bertasi
Nasze praktyki odbywają się w firmie Centro Katia Bertasi. Pracujemy tam już od 2 tygodni i podoba nam się to miejsce pracy. Nasza szefowa stara się dawać nam różnego rodzaju zadania, od najprostszych – sortowanie dokumentów według kategorii, po trudniejsze – tworzenie baz danych dla różnych usług i rozczytywanie ich w języku włoskim. Oprócz tego już trzy razy byłyśmy na promowaniu naszego miejsca pracy na zewnątrz jednostki w różnych szkołach podstawowych, ponieważ firma zajmuje się organizacją różnych kursów dla dzieci – od kursów tanecznych po kursy językowe i gotowania. Są także kursy dla dorosłych. Jedyny problem stwarza komunikacja z pracownikami firmy, ponieważ praktycznie tylko dwie osoby mówią cokolwiek po angielsku, a nie zawsze te osoby są „pod ręką”. Ale generalnie jest nam tam dobrze, problemy językowe staramy się rozwiązywać na różne sposoby.

Kasandra Iwanowicz, Sara Lacroix, Natalia Teplicka: AICS
Nasze praktyki odbywają się w firmie AICS. Podczas ich trwania robimy wiele rzeczy związanych z naszym zawodem takich jak: porządkowanie dokumentacji, obsługiwanie urządzeń biurowych, archiwizowanie dokumentów księgowych, ewidencjonowanie zdarzeń gospodarczych, wprowadzanie danych z dokumentów do komputera. Pomogłyśmy również w organizacji festynu dla dzieci, który organizowała nasza firma (pracowałyśmy przy dekoracjach oraz zaprojektowałyśmy zaproszenie na festyn). Podsumowując jesteśmy bardzo zadowolone z praktyk. Bardzo dużo się dzięki nim uczymy, a atmosfera jaka tam panuje jest bardzo dobra, pracownicy są dla nas bardzo życzliwi i pomocni.

Zawód: technik organizacji reklamy

Diana Leszczyńska, Weronika Ostoja: Cittadinaza Attiva
Jesteśmy bardzo mile zaskoczone atmosferą w pracy. Czujemy się tam znakomicie! Bardzo się cieszymy również z zadań, które mamy do zrobienia. Są to typowe zadania dla technika organizacji reklamy. Możemy również się pochwalić tym, że nasze prace są umieszczane na stronie internetowej firmy Cittadinanzattiva.

Magdalena Słowik, Monika Sieroń: Climarai Group
Nasze praktyki odbywają sie w firmie Climarai, w której naszym zadaniem jest tworzenie bazy danych oraz zajmowanie się stroną internetową. Czujemy sie tam bardzo dobrze. Szef i reszta zespołu są sympatyczni, wszyscy są dla nas życzliwi. Mamy własne biuro, a także komputery, więc czujemy swobodę podczas wykonywania zadań. Nie czujemy presji czasu ponieważ Włosi pracują powoli.

Zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych

Karolina Pankiewicz, Sara Wasecka: Ristorante Cesoia
Jesteśmy bardzo zadowolone z miejsca, gdzie odbywamy swoje praktyki. Restauracja Cesoia, w której pracujemy jest miejscem gdzie wykonywane są potrawy tradycyjne z dużą domieszką nowoczesności. Pracujemy z zespołem, który posiada dużą wiedzę, jest bardzo rodzinny i otwarty. Wymagają od nas wytrwałości, dokładnej pracy, a zarazem można z nimi żartować. W każdy dzień pracy przygotowujemy razem lunch, który następnie jemy przy jednym stole. Dostajemy zadania, które wymagają dużo precyzji, robimy na przykład czekoladki z nadzieniem kremowym, które następnie ustrajamy. Są one podawane klientom przed ich głównym zamówieniem. Często pieczemy różnego rodzaju rogaliki, chlebki oraz ciastka. Praca ta bardzo nam się podoba i uczy nas cierpliwości.