Na początku października 2015 roku grupa młodzieży Kłodzkiej Szkoły Przedsiębiorczości w Kłodzku wróciła z Bolonii. Przebywała tam w ramach projektu „Europejskie Kłodzko”, którego głównym celem była realizacja czterotygodniowych praktyk u zagranicznych pracodawców. W Bolonii zawodu uczyli się uczniowie kształcący się w zawodach technik informatyk oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Poniżej wrażenia dwojga spośród nich.

Pobyt w Bolonii jest wspaniały. Warunki zakwaterowania oraz personel hotelu są, jak dla mnie, na wysokim poziome. Wycieczki do Florencji i Wenecji zwaliły mnie po prostu z nóg. Opiekunowie organizują nam czas wolny różnymi imprezami kulturowymi. Początkowo miałem wątpliwości co do miejsca praktyk. Obawiałem się rutynowej pracy, która nie przypadnie mi do gustu. Odetchnąłem jednak z ulgą, ponieważ każdego dnia robię coś innego, nie tracąc przy tym ochoty do pracy, a zyskując do niej chęci. Współpracownicy są przesympatyczni, zabawni, komunikatywni oraz pomocni. Bardzo fajnie się z nimi pracuje i spędza wolny czas.
Marcin Staniów – technik informatyk

Moją praktykę odbywam z koleżanką w Relais Bellaria Hotel. Pracę rozpoczynamy od przygotowania warzyw lub owoców oraz przechodzimy przez czynności porządkowe. W międzyczasie wspólnie ze współpracownikami przygotowujemy desery, dania główne lub przystawki. Pracę kończymy ciepłym, smacznym obiadem. W kuchni jest dość spory ruch, ale każdy ma chwilę, aby posłać nam uśmiech i przywitać się. Pokonując drogę powrotną do miejsca zakwaterowania wymieniamy się z koleżanką wrażeniami i zdobytymi dzisiaj umiejętnościami. Nasz hotel położony jest w spokojnej części miasta. Sklepy, pizzeria, park, przystanek oraz piękne widoki – wszystko to na wyciągnięcie ręki. Prócz wycieczek do Florencji, Wenecji i Rimini udaliśmy się na San Luca – najwyższy punkt Bolonii, z którego widać całą panoramę tego pięknego miasta. Chodząc wąskimi uliczkami Bolonii i próbując tradycyjnych smaków coraz bardziej czuję to miasto i wiem, że bardzo dobrze trafiłam. Ciężko będzie stąd wyjechać i zostawić tak cudowne miejsce. Jestem pewna, że wrócę tutaj. Może nawet na dłużej.
Julietta Wojciechowska – technik żywienia i usług gastronomicznych

Wyjazd do Bolonii był ostatnim w projekcie „Europejskie Kłodzko”, który jest realizowany w programie ERASMUS+. Uczniowie Kłodzkiej Szkoły Przedsiębiorczości z sentymentem wspominają czas spędzony w Cork, Berlinie i Bolonii. Zgodnie twierdzą, że praktyki za granicą to wspaniałe doświadczenie, które zaprocentuje w przyszłości.